- Elektronicaproducent Samsung verwacht dat de winst in het afgelopen kwartaal opnieuw is gekelderd door de zwakke vraag naar onder meer geheugenchips.
- Voor de periode juli tot en met september wordt een operationele winst verwacht van zo’n 1,7 miljard euro, meldde het concern op basis van voorlopige cijfers.
- De vraag naar chips groeide tijdens de coronapandemie toen consumenten massaal computers en smartphones kochten tijdens lockdowns, maar nam daarna snel af.
- Lees ook: Winstdreun voor Samsung door lagere verkopen smartphones en computerchips
De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent Samsung verwacht dat de winst in het afgelopen kwartaal opnieuw flink is gekelderd door de zwakke vraag naar onder meer geheugenchips. Ook de inkomsten gingen omlaag doordat mensen vanwege de hoge inflatie voorzichtiger zijn geworden met grote uitgaven aan nieuwe mobiele telefoons en andere elektronica.
Voor de periode juli tot en met september wordt een operationele winst verwacht van 2,4 biljoen won, zo’n 1,7 miljard euro, meldde het concern op basis van voorlopige cijfers. Dat is 78 procent minder dan een jaar geleden. De omzet zal naar verwachting in dezelfde periode met bijna 13 procent dalen tot 67 biljoen won. Samsung zal eind deze maand de definitieve resultaten publiceren.
Zuid-Koreaanse chipfabrikanten als Samsung hebben de afgelopen jaren recordwinsten geboekt doordat de prijzen voor hun producten enorm stegen. De vraag groeide tijdens de coronapandemie toen consumenten massaal computers en smartphones kochten tijdens lockdowns, wat chipfabrikanten ertoe aanzette de productie op te voeren. Maar de vraag van consumenten nam snel af toen de lockdowns werden opgeheven en verzwakte verder in het licht van de stijgende inflatie en stijgende rentetarieven.
De voorlopige resultaten van Samsung werden door beleggers wel gewaardeerd. Het aandeel noteerde woensdag 3,5 procent hoger op de beurs in Seoul door de hoop dat Samsung het dieptepunt van de winstval heeft bereikt. In het tweede kwartaal kelderde de winst van het bedrijf namelijk nog met 95 procent.